BEFORE BATHROOM

                 BEFORE BATHROOM

                 BEFORE CLOSET

                 BEFORE CLOSET

 

 

 After living in the space for such a long time and through their busy schedules,  the pain of living in the space had well surpassed the pain of remodeling. Now empty nesters, the time had come to transform this confined and impractical use of space into something worthy of their years of discomfort.

 

 

 Aside from the bathroom’s issues, both closets were limited by meager closet storage connected by a small hallway that was simply a waste of space. One final concern was how aesthetically cold that part of the house had always felt. The homeowners wanted the warmth of the finishes that filled the rest of the house to extend into the master suite,  allowing the space to be enjoyable to the touch as well as visually pleasing. When facing these problems, we found that the existing master suite really needed an overhaul that was bigger than the current footprint could manage.  This led us to planning an addition that would increase our available square footage and expand our options immensely.  

 

 

By extending an existing gable of the house and taking in the old unused porch, we were able to increase the master suite by 168 square feet. The end result was an addition that looks original to the house. Within the new gable created, half was given to a new side porch while the other half allowed for a generous walk in closet for her. A large window on the closet’s back wall reveals a view of the lake while two new skylights in the bathroom allow natural light to pour into the space. On the other side of the suite, his closet grew twice its size when we decided to eliminate a redundant door and open up a smaller electrical closet. The small wasted hallway was also eradicated and was given to the bathroom.

AFTER CLOSET

AFTER CLOSET

AFTER BATHROOM

AFTER BATHROOM

The now open and enlarged bathroom was then ornamented with warm finishes. We installed heated floors overlaid by dark plank tiles that gave the floor the appearance of wood, but the durability of tile. White inset cabinetry, crystal knobs, and Ceasarstone counters resembling the appearance of marble, emulates the look of a high end hotel.

 

 

AFTER SHOWER

AFTER SHOWER

Flat pebbles in the shower floor paired with a Kohler Whirlpool Jetted Soaker tub provided the therapeutic features that the owner needed. With the new fixtures, two new Kohler Memoirs pedestal sinks were chosen to pay homage to the couples existing space.

 

The husband’s intrigue for technology drove our decisions to include a flat screen television over the tub, moisture sensing vent fans, a stainless steel towel warmer, and an electronic toilet with its own control panel that allowed for seat warming and bidet features. A large linen cabinet that stretches over four and a half feet along with floor to ceiling storage on both sides of the sinks were added to solve storage issues of the past. Finally, two large framed plate glass mirrors, one over the pedestal sinks and the other over a long makeup vanity, allow one to experience every view of the bathroom at once.

 

This project has been one of the most dramatic transformation we have seen, and the homeowners could not be more thrilled. The new bright, airy, and elegant space is now a sanctuary that the hardworking couple are proud to show off to friends and family. 

AFTER

AFTER