This new construction home is part of a Traditional Neighborhood Development concept, nestled in a wooded backdrop. The homeowners love the outdoors and desired materials and colors that would compliment the earthy elements found in the exterior surroundings. This is shown through the warm, rustic, and weathered finishes for the cabinetry along with the chipped, stacked stone of the backsplash.

For this family, with three grown children and grandkids, having room for family to gather was important. They host large family events and holiday celebrations and needed room to gather while still keeping the feel of a cozy home. The open space plan allows the family to congregate around the homeowners while they cook and entertain. The large island also keeps the family together while eating.

With the design of the kitchen they wanted to find a place for everything. They had lived in their previous home for 25 years and accumulated valuables and odds and ends over time. Storage was a major influence which can be seen in the large island which contains storage on both sides, the large buffet with above and below storage, and a bar extension with storage for entertaining glassware and wine.

The homeowners are also big sports fans , so a television was included in the design over the oven-microwave cabinet. This further encouraged the family to stay together in the kitchen while cooking, eating, or just simply enjoying each other's company.